Historia Pizzy - strona pizzerii

Przejdź do treści
  HISTORIA   PIZZY

Pizza towarzyszy nam już   od setek lat. Nie wiadomo dokładnie, kiedy powstała   i kto ją   stworzył, ale termin pizza jest starożytny i   jak podają   książki   kucharskie z XIX w - oznacza ciasto drożdżowe,   tyle,   że   w wersji słodkiej  z serem, cukrem i migdałami.
Dziś   za mistrzów pizzy uchodzą   Włosi i to oni stworzyli najpopularniejszą   pizzę   na cześć   swojej królowej MARGHARITY von Savoyen. Stworzył ją   Raffaele Esposito w 1889 roku. Dzisiaj istnieje 50 różnych   gatunków pizzy, które można   skosztować w pizzeriach całego   świata,   między   innymi w naszym lokalu.
Podobno pizza jest symbolem geniuszu neapolitańskiego,   który pozwala na wykonanie "jednego dania" wspaniałego, pachnącego,   smakowitego i urozmaiconego jako   że   każda   pizza będzie   różna   od poprzedniej zależnie   od ciasta, dodatków przypraw i humoru pizzera.
Po tym skromnym opisie historii, chcemy obalić mit   panujący   w Polsce na temat pizzy. Otóż   ten chlebowy placek zapiekany z różnego   rodzaju dodatkami, wbrew panującym   opiniom jest daniem lekkostrawnym i zaspakajającym   główne potrzeby organizmu człowieka. Można,   więc   jeść   go bez obawy o własną   sylwetkę.
Serdecznie zapraszamy!

Już   starożytni   Rzymianie...

Pizza narodziła się   wśród   wielu starożytnych   kultur śródziemnomorskich,   niektórzy twierdzą   iż   powstała ona w Neapolu - obecnej stolicy pizzy. Jednak już   starożytni   Grecy, Rzymianie czy nawet Egipcjanie jedli chlebowe placki z   ziołami, które łudząco   przypominają   pizzę. Śmiało   można   powiedzieć, że   twórcą   pizzy był  cały starożytny   lud śródziemnomorski,   który wymieniając   doświadczenia   między   sobą   doprowadził pizzę   do doskonałości.
Trudno podać dokładną   datę   początku   pizzy. Jednak biorąc   pod uwagę,   iż   pierwsze pizze były przyrządzane   bez pomidorów, można śmiało   stwierdzić, iż   ich najprostsza forma znana była na pewno przed 1492 rokiem. Obecną   formę   przyjęła najprawdopodobniej w epoce renesansu w samym   środku   Włoch, kiedy to była podstawowym posiłkiem ubogiej ludności.   Arystokraci docenili ją   dopiero  w 1889 roku, kiedy to pizza Margherita stała się   ulubionym daniem włoskiej królowej Margherity von Savoyen. Mniej więcej   w tym czasie Neapol stał się   stolicą   najlepszej pizzy we Włoszech.

Królowa pizz "Margherita"

Najpopularniejszą   pizzą   jest Margherita. Powstała latem 1889 roku z rąk   sławnego "Pizzoiolo" Rafaele Esposito. Stworzona została z okazji   wizyty pary królewskiej Umberta Pierwszego oraz królowej Margherity   von Savoyen.
Narodowe włoskie barwy czyli biały ser   mazzarella, czerwone pomidory i zielona bazylia oraz niesamowity   smak będący   rozkoszą dla   podniebienia sprawiły, iż   ta prosta w swym składzie pizza stała się   ulubionym daniem królowej i z dumą   nosi jej nazwę.

Pizza - dieta cud

Wbrew ogólnie panującym   opiniom pizza jest najbardziej dietetycznym daniem,   a biorąc   pod uwagę   jej wartości   odżywcze,   potrawą   doskonałą.
Ciasto zawiera węglowodany   oraz białko, olej odpowiednią   ilość tłuszczu   roślinnego,   pomidory bogate są   w witaminy i sole mineralne, a ser dostarcza protein. Prawdziwa   zawartość   kalorii zależy   jedynie od ilości   i rodzaju dodatków zapiekanych na pizzy. Samo ciasto zawiera znikomą   część   kalorii, śmiało   można   ją   spożywać   bez obawy o swoją   sylwetkę.
Serdecznie zapraszamy do skosztowania i przekonania się,   iż   jest to potrawa sycąca,   ale bynajmniej nietucząca.
        
Wróć do spisu treści