HISTORIA PIZZY
Pizza towarzyszy nam już od setek lat. Nie wiadomo dokładnie, kiedy powstała i kto ją stworzył, ale termin pizza jest starożytny i jak podają książki kucharskie z XIX w - oznacza ciasto drożdżowe, tyle, że w wersji słodkiej z serem, cukrem i migdałami.
Dziś za mistrzów pizzy uchodzą Włosi i to oni stworzyli najpopularniejszą pizzę na cześć swojej królowej MARGHARITY von Savoyen. Stworzył ją Raffaele Esposito w 1889 roku. Dzisiaj istnieje 50 różnych gatunków pizzy, które można skosztować w pizzeriach całego świata, między innymi w naszym lokalu.
Podobno pizza jest symbolem geniuszu neapolitańskiego, który pozwala na wykonanie "jednego dania" wspaniałego, pachnącego, smakowitego i urozmaiconego jako że każda pizza będzie różna od poprzedniej zależnie od ciasta, dodatków przypraw i humoru pizzera.
Po tym skromnym opisie historii, chcemy obalić mit panujący w Polsce na temat pizzy. Otóż ten chlebowy placek zapiekany z różnego rodzaju dodatkami, wbrew panującym opiniom jest daniem lekkostrawnym i zaspakajającym główne potrzeby organizmu człowieka. Można, więc jeść go bez obawy o własną sylwetkę.
Serdecznie zapraszamy!
Już starożytni Rzymianie...
Pizza narodziła się wśród wielu starożytnych kultur śródziemnomorskich, niektórzy twierdzą iż powstała ona w Neapolu - obecnej stolicy pizzy. Jednak już starożytni Grecy, Rzymianie czy nawet Egipcjanie jedli chlebowe placki z ziołami, które łudząco przypominają pizzę. Śmiało można powiedzieć, że twórcą pizzy był cały starożytny lud śródziemnomorski, który wymieniając doświadczenia między sobą doprowadził pizzę do doskonałości.
Trudno podać dokładną datę początku pizzy. Jednak biorąc pod uwagę, iż pierwsze pizze były przyrządzane bez pomidorów, można śmiało stwierdzić, iż ich najprostsza forma znana była na pewno przed 1492 rokiem. Obecną formę przyjęła najprawdopodobniej w epoce renesansu w samym środku Włoch, kiedy to była podstawowym posiłkiem ubogiej ludności. Arystokraci docenili ją dopiero w 1889 roku, kiedy to pizza Margherita stała się ulubionym daniem włoskiej królowej Margherity von Savoyen. Mniej więcej w tym czasie Neapol stał się stolicą najlepszej pizzy we Włoszech.
Królowa pizz "Margherita"
Najpopularniejszą pizzą jest Margherita. Powstała latem 1889 roku z rąk sławnego "Pizzoiolo" Rafaele Esposito. Stworzona została z okazji wizyty pary królewskiej Umberta Pierwszego oraz królowej Margherity von Savoyen.
Narodowe włoskie barwy czyli biały ser mazzarella, czerwone pomidory i zielona bazylia oraz niesamowity smak będący rozkoszą dla podniebienia sprawiły, iż ta prosta w swym składzie pizza stała się ulubionym daniem królowej i z dumą nosi jej nazwę.
Pizza - dieta cud
Wbrew ogólnie panującym opiniom pizza jest najbardziej dietetycznym daniem, a biorąc pod uwagę jej wartości odżywcze, potrawą doskonałą.
Ciasto zawiera węglowodany oraz białko, olej odpowiednią ilość tłuszczu roślinnego, pomidory bogate są w witaminy i sole mineralne, a ser dostarcza protein. Prawdziwa zawartość kalorii zależy jedynie od ilości i rodzaju dodatków zapiekanych na pizzy. Samo ciasto zawiera znikomą część kalorii, śmiało można ją spożywać bez obawy o swoją sylwetkę.
Serdecznie zapraszamy do skosztowania i przekonania się, iż jest to potrawa sycąca, ale bynajmniej nietucząca.